Категорија: Дом

Дали нашите гости и соседи се наша одговорност?

Biljana|01/06/2022

Голем број од македонските граѓани живеат во станбени згради, со тоа се дел од станбена заедница и имаат посебна одговорност за заедничкиот простор. Потребна е заедничка грижа, колаборативност и свест за соживот. Одредени станбени згради имаат засебни фирми, кои го менаџираат заедничкиот простор, но исто има и такви кои имаат свој совет на станари кој […]

ДомСемејна сигурностСоветиФинансиска писменост

Скршено и убаво

admin|17/06/2019

Градбите во кои што живееме како и работите што ги имаме во домот неминовно стареат и постепено се распаѓаат. Нашиот менталитет, како и актуелниот западен консумеризам е таков што нè тера да сакаме секогаш сè да ни биде ново и блескаво, иако добро знаеме дека тоа е невозможно. Но постои една источна традиција која успеала да се справи […]

Дом

9 МИНИ СОВЕТИ ЗА МИНИМАЛИЗАМ

admin|25/02/2019

Токсичноста на консумеризмот и неговите негативни ефекти го чувствуваат сè повеќе луѓе, што во последниве години доведува до развивање на нови антиконсумеристички трендови. Покрај трендот за организирање на домот, кој започна уште со рекламите на Икеа, и се разви во светска треска со Конмари методот, во западниот свет се оди во друга крајност – која би […]

ДомСовети

7 СОВЕТИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ВИШОКОТ РАБОТИ ОД ДОМОТ

admin|14/05/2018

Да се ослободиш од вишокот работи во домот е прекрасно чувство. И не е случајно што светот е опседнат со тоа. Чување на непотребни предмети, кои „можеби некогаш ќе ти се најдат“, прават домот да ни е претрупан и неудобен. А ослободувањето од непотребното има повеќе бенефити. Затоа ви споделуваме листа со совети со помош […]

ДомСовети

Уште една листа финти што ќе ти го олеснат селењeто

admin|22/02/2018

Откако поминавме еден дел од листата за совети и хакови при селење, продолжуваме со втор дел. Групирaј ги обесените алишта во сетови од по три или четири и покриј ги со кеса за ѓубре. Направи дупка на дното од кесата за да може да излезат врвовите на закачалките и готово. Вклучи се во групи на Фејсбук […]

ДомСовети

Хакови и финти кои ќе ти го олеснат селењето

admin|15/02/2018

Селењето знае да биде стресно и напорно искуство дури и кога се работи за одење на поубаво место за живеење. Правење планови, пакување, класифицирање, отпакување, чистење, планирање, преместување… Но знаеш дека нема да си првиот човек кој се селел, многу луѓе го направиле тоа бар еднаш во животот, а некои и по повеќе пати. Некои […]

ДомСовети

КАКО ДА ГО ЗАШТИТИТЕ ВАШИОТ ДОМ КОГА НЕ СТЕ ДОМА?

admin|31/10/2017

Време е на одмори и на многумина од нас ни се случува да го оставиме нашиот дом празен. Во прилог неколку совети, кои ќе ви овозможат да направите да изгледа како да сте сеуште дома и при тоа ќе ги измамите провалниците. Користете тајмери за светло за да симулирате присутност Оставете ги ролетните и пердињата […]

ДомСемејна сигурност

ЖИВОТЕН ВЕК НА АПАРАТИТЕ ЗА ДОМАЌИНСТВО

admin|31/10/2017

Знаете ли дека несиправен апарат за домаќинство може да биде причинител на пожар во домот? Рок на траење има сè што е изложено на забот на времето, постојаното користење само го забрзува процесот. Проверете ги вашите апарати: дали треба за брзо да планирате шопинг на нов покул фрижидер (оној што го меркате веќе некое време),  или можеби на микробрановата […]

Дом