Главни извршни директори на компаниите на VIG добија награди за менаџери на годината

Светла Несторова , извршен директор на бугарската компанија ВИГ Груп Булстрад Лајф, ја доби наградата за менаџер на годината за 2019 година од бугарскиот магазин Менаџер. Таа е прва претставничка на осигурителна компанија и втора жена која ја доби наградата во текот на својата 12-годишна историја.

Светла Несторова

Светла Несторова на врачување на наградата

Сабина Мујановиќ , извршен директор на Виена Осигурање во Босна и Херцеговина, исто така доби престижна награда. Британското списание за финансии „Централна Европа“, кое е специјализирано за финансискиот пазар во Централна и Јужна Европа, ја избра Сабина Мујановиќ да ја добие наградата за најдобар директор на осигурителна компанија во 2019 година во Босна и Херцеговина.

Сабина Мујановиќ

Сабина Мујановиќ со своето признание

Различноста е повеќе од само основна вредност на VIG. Исто така, активно се практикува во секојдневниот живот на Групата. Раководителот на Виена осигурителна група, извршен директор Елизабет Стадлер, е жена, како и нејзиниот главен финансиски директор (CFO), Лијан Хирнер.

25% од членовите на Управните одбори во Групата се жени. Компаниите на ВИГ Групацијата во Австрија, Бугарија, Босна и Херцеговина, Естонија, Хрватска, Полска, Словачка и Унгарија управуваат со главни извршни директори жени. Процентот на жени на второ ниво на управување е дури близу 50%. 40% од членовите на Надзорниот одбор на Виенската осигурителна група се жени.

Елизабет Стадлер, извршен директор на VIG, им честиташе на двете добитнички на наградите: „Јас сум задоволна од наградите што неодамна ги добија двете надлежни менаџери. Наградите се сведоштво за извонредниот перформанс обезбеден од жените во нашата група. Цврсто сме убедени дека широката разновидност во многу области на една компанија исто така придонесува за економски успех. Затоа, ние водиме јасна стратегија за разновидност, фокусирана на критериумите за пол, меѓународност и генерации, и понатаму ги зајакнуваме и развиваме мерките за оваа намена. “

Прочитајте го целосното соопштение за јавност.